Slavnou pohádku sůl nad zlato (v hlavní roli s Janem Werichem) známe snad všichni, a proto také víme, jak je pro nás sůl neskutečně v jídlech důležitá. V posledních letech se ale také mluví o tom, že ta klasická bílá kuchyňská sůl nebude pro naše zdraví asi tou úplně nejlepší, protože se jedná o téměř 90 % chlorid sodný, takže je pro naše tělo toxická a agresivní a jelikož prošla rafinací, nepřináší našemu tělu žádné prospěšné látky. Proto se spousta lidí uchyluje k jejím zdravějším variantám. A my si o jedné z nich dnes v tomto článku také řekneme.

indie himálaje

Himalájská růžová sůl vznikala krystalizací mořské vody v (jak už ze samotného názvu vyplývá) oblastech Himaláje, kde se tvořila milióny let. Jedná se o vůbec nejčistější sůl a díky postupnému usazování obsahuje až 84 různých minerálů. Nejvýznamnější je asi její těžba v dole v Pákistánu, který se také pyšní označením druhého největšího solného dolu na světě.

Sůl v této oblasti byla nalezena již okolo roku 326 před naším letopočtem, dle pověsti Alexandrem Velikým, který tady vedle své jednotky a udělali si zde přestávku. Alexandrovi vojáci si všimli, že jejich koně olizují slavné skály. Od této doby zde údajně započala těžba.

Růžová sůl nejí rafinovaná, to znamená, že je přírodní a není upravena žádnými technologickými procesy, takže si zachovává všechny své prospěšné látky. Jak už bylo zmíněno chlubí se obsahem 84 prvků, které jsou pro naše zdraví velice důležité až nepostradatelné. Mezi ně patří například hořčík, chlor, vápník, železo, které má na svědomí růžové zbarvení, a fosfor.
růžová sůl

Zajišťuje snížení krevního talku a cukru do normálních hodnot, kontroluje hladinu vody v těle. Pomáhá absorbovat živiny z potravy, posiluje sílu kostí, oddaluje projevy stárnutí a zmírňuje křeče a je proti jejich vzniku prevencí. „Prosolit” se můžete i ke kvalitnímu spánku a lepší pokožce.

Next Post

Tajemný Sacher

Út Srp 27 , 2019
Slavnou pohádku sůl nad zlato (v hlavní roli s Janem Werichem) známe snad všichni, a proto také víme, jak je pro nás sůl neskutečně v jídlech důležitá. […]